Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας είναι μια ημέρα υπενθύμισης για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η γυναίκα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.
Στο πέρασμα του χρόνου, η γυναίκα αγρότισσα κατάφερε να ανταποκριθεί στα πολυεπίπεδα καθήκοντά της, παρά τις σκληρές συνθήκες που είχε συχνά να αντιμετωπίσει. Και ενώ αυτή ανταποκρίθηκε, η οργανωμένη πολιτεία άργησε πολύ να της αναγνωρίσει τον ρόλο που δικαιωματικά είχε κατακτήσει, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο για την διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου της.
Στη σημερινή εποχή, παρόλο που έχουμε υπέρβαση της μακραίωνης πατριαρχικής πρακτικής, καθώς οι άνδρες έπαψαν να είναι πλέον οι κατ’ εξοχήν διαχειριστές της περιουσίας και οι μισές (50%) από τις αγρότισσες διαθέτουν προσωπική αγροτική ιδιοκτησία, τα προβλήματα παραμένουν και προστίθενται και άλλα.
Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που είναι ακόμη πιο αναγκαία η ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα των ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, οφείλουμε να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο το ρόλο της γυναίκας που απέδειξε πως μπορεί να συνεισφέρει στο ξεπέρασμα σοβαρών κρίσεων.
Βρέθηκε, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης αλλά και στις καταστροφές από την κλιματική αλλαγή, με την προσφορά και την εργασία της στην πρώτη γραμμή, αποδεικνύοντας τον πολύτιμο και πολύπλευρο ρόλο της τόσο για την κοινωνική συνοχή, όσο και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σ’ αυτήν την κρίσιμη εποχή για την επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική παραγωγή είναι απαραίτητη η διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων της Ελληνίδας αγρότισσας και της συνέχισης ρυθμίσεων που φέραμε σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ.Α, όπως στην οικοτεχνία, που αποσκοπούσαν στην ανάπτυξη αυτής της παραδοσιακά γυναικείας δραστηριότητας και στη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων ποιότητας και ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, προκειμένου η γυναίκα της υπαίθρου να αποκτήσει τον δικό της διακριτό ρόλο, η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 4384/2016. Ο νόμος αυτός ρύθμισε θέματα γυναικείων συνεταιρισμών και διαμόρφωσε το πλαίσιο συλλογικής δραστηριοποίησης της Ελληνίδας αγρότισσας.
Για μας, η ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών ήταν κρίσιμο αναγκαίο βήμα ώστε να δώσουμε χώρο για την ισοτιμία που πρέπει να κατακτηθεί, με έμφαση στον αγροτουρισμό και την μεταποίηση, που μόνο καλό μπορεί να αποφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της υπαίθρου με κοινωνικά δίκαιους όρους, η ισότιμη συμμετοχή των αγροτισσών είναι αναγκαία.
Θα είμαστε πάντα εδώ για να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε την εργασιακή χειραφέτηση των γυναικών στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί προϋπόθεση για την αειφόρο και βιώσιμη αγροτική παραγωγή.